Published : 04-12-2020

SOPHIE KATT - Creativiteit, zen & rustgevende mandala’s

Published : 04-12-2020
SOPHIE KATT - Creativiteit, zen & rustgevende mandala’s
SOPHIE KATT - Creativiteit, zen & rustgevende mandala’s

Uw parcours is rijk aan creaties, kunt u daar iets over vertellen?

Ik heb een diploma van de ESMOD school in Parijs, met een specialisatie in korset/lingerie. Ik werd op de dag van mijn concours aangenomen door een van de juryleden, Hubert Barrère, een bekende korsettenmaker en artistiek directeur van het borduuratelier Lesage. Ik ontving de Rubans Madame FIGARO bij de lancering van mijn eerste korsettencollectie.

Dat was een springplank voor mijn carrière want ik werd ontdekt en ondersteund door sponsors, van het een kwam het ander, na verschillende ervaringen heb ik mijn eigen korsettenmerk gelanceerd, SOPHIE KATT. Ik vestigde me in de wijk Montorgueil bij de Hallen in een mooie boetiek/atelier waar ik mijn korsetten ontwierp en maakte. Ik had een heel diverse clientèle van jonge meisjes die van hun eerste korset droomden, tot Amerikaanse sterren als Anastacia, Pussycat Dolls of Famke Jensen. Een geweldig avontuur...

Mandala & Zentangle – waarom bent u dit type creaties gaan maken? Zit daar een filosofie of een bepaalde levensstijl achter?

Een beetje van allebei. Na mijn eerste Franse leven ging ik in China wonen waar ik artistiek directrice was voor grote merken. Een nogal stressvol leven waardoor ik meditatie ontdekte, het Aziatische zen, wat me terugbracht bij mijn eerste liefde, tekenen.

Alles is natuurlijk met elkaar verbonden.

Ik heb meditatie ontdekt via de manadalakunst, ik heb me ook verdiept in de zentangle techniek waar we het in deze video al over hebben gehad. Er ging een ware anti-stress wereld voor me open met oneindige creativiteit. Alles is natuurlijk met elkaar verbonden.

 SOPHIE KATT MANDALAS

Er is een foto van u met een groot kompas terwijl u een mandala maakt, kunt u de verschillende fases van zo’n project uitleggen en hoeveel tijd u daaraan besteedt?

 SOPHIE KATT KOMPAS

Dat enorme kompas heeft mijn opa gemaakt, hij was maquettemaker bij de overheid - ik zal wel genen van hem geërfd hebben! Ik begin een mandala met een centraal punt, ik teken de cirkels zonder echt na te denken over de ruimte die ik ertussen laat. Als ik perfecte symmetrie wil, teken ik lijnen om mijn tekening op te delen - dat is het toppunt van concentratie en meditatie voor mij, want op zo’n moment denk ik niet meer aan alle dagelijkse beslommeringen. Ik ga 100% op in mijn tekening en vergeet alles om me heen. Ik laat me leiden door mijn verbeelding en ik vind nieuwe vormen uit om mijn cirkels mee op te vullen. Ik heb nog nooit echt de tijd bijgehouden die ik aan een tekening besteed, maar voor sommige tekeningen zijn dat tientallen uren, en soms nog meer!

Kunt u iets meer vertellen over deze tekening die u speciaal voor onze gemeenschap hebt gemaakt? (Hier downloaden)

SOPHIE KATT TANIT

Ik heb deze tekening “Godin” genoemd, het verwijst naar de godin Tanit die volgens het Carthageense en Berbergeloof belast was met het waken over de vruchtbaarheid, de geboorte en dus de groei. Het is een heel geraffineerd symbool van vrouwelijke bescherming, dat ik onbeperkt kan blijven ontwikkelen en ik speel graag met kleine details. Voor deze tekening heb ik me uitgeleefd met meerdere punten van de Uni Pin stift, van 0.1 tot en met 0.8 mm. Voor het opvullen van bepaalde details heb ik de BRUSH punt gebruikt en voor de grootste heb ik de fijne punten van de POSCA markers gebruikt. Ik associeer ze graag, dat werkt echt heel goed.

Welke pennen hebben uw voorkeur in het Uni-Ball assortiment?

 Ik ben gek op Uni-Ball vanwege de diepte van de zwarte inkt...

Ik heb altijd de fijnste punten van het Uni Pin assortiment gebruikt, zoals  de 0.03 en de 0.1 mm om de contouren en de details te tekenen. Met de andere punten tot 0.5 mm breng ik reliëf aan. Ik gebruik ook de nieuwe Uni Pin BRUSH punt vanwege de souplesse, zowel voor de contouren als voor het opvullen. Ik ben gek op Uni-Ball vanwege de diepte van de zwarte inkt, en wat ik enorm op prijs stel is dat ik effecten en degradaties kan creëren met de nieuwe kleuren van de Uni Pin stiften: Sepia, Lichtgrijs en Donkergrijs.

Ik gebruik ook met veel plezier de SIGNO gel rollers voor de minutieuze details en ik vind de metallic kleuren echt prachtig!

 SOPHIE KATT SIGNO

https://www.instagram.com/by.sophiekatt
https://www.facebook.com/by.sophiekatt