Published : 08-01-2021

Tutorial: Maak een ‘One Line Drawing’ portret

Published : 08-01-2021
Tutorial: Maak een ‘One Line Drawing’ portret
Tutorial: Maak een ‘One Line Drawing’ portret

Dit is een tutorial in 4 stappen om een One Line Drawing portret te leren maken, een techniek om uit de losse pols in een keer een tekening te maken.

 

Niveau tutorial: Beginner/Ervaren/Expert 


Voor deze tekening heb je nodig: 

 

  • 1 portretfoto

  • 1 tekenboek of een vel papier

 

Ons advies stap voor stap:

 

1e stap: Zoek in een afbeeldingenbank, tijdschriften of je eigen foto’s een inspirerend gezicht dat je als model wilt gebruiken. 

Verzamel je materiaal: voor de schets raden we je aan een Shalaku vulpotlood te gebruiken.

Voor de definitieve lijnen zijn de ultra precieze Uni Pin stiften met de verschillende punten perfect! Wij hebben voor deze tutorial een stift met punt 0.3 mm gekozen.

 one line drawing

2e stap: Met je Shalaku vulpotlood trek je de grote lijnen van het gezicht met behulp je voorbeeldportret. Het is gemakkelijker om te beginnen met de ogen en de neus.

Beginners of mensen die weinig ervaring hebben met uit de losse hand schetsen, kunnen calque papier gebruiken.

 One line drawing

3e stap: Met je Uni Pin stift ga je over de potloodlijnen van je schets ... Zonder je punt van het papier te halen, zelfs om van de ene naar de andere zone te gaan! Dat is het speciale aan de One Line Drawing techniek.

Kies de punt van je stift afhankelijk van de gewenste lijndikte van je tekening. Wij hebben de Uni Pin 0.3 mm gekozen voor een fijner aspect.

Laat je leiden door je hand om je schets te maken. Leun niet met je hand op tafel, dan zijn je bewegingen soepeler. 

We beginnen met het tekenen van een wenkbrauw, daarna een eerste oog, een oor, de kin en omhoog naar de mond, de neus... voordat je het tweede oog tekent en beetje bij beetje het portret afmaakt.

One line drawing

4e stap: Nu de basislijnen van het gezicht getekend zijn, kan je je fantasie de vrije loop laten. Je kunt je portret abstracter maken met bijvoorbeeld bloemenversieringen, of realistischer met een braver kapsel, een hoed, een chignon... Je bent vrij om je eigen stijl te kiezen.

One line drawing

Nu is het aan jou!

...En onthoud dat zelfs als het niet in keer perfect is, je met een beetje oefening heel snel vooruit gaat!

One line drawing